Acte necesare înmatriculare auto în 2024 – Acutalizat Aprilie 2024.

A

Dacă ai ajuns aici, atunci înseamnă că și tu ești în căutarea informațiilor cu privire la actele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul în România în anul 2023 sau să afli dacă s-a schimbat ceva de la ultima mașină înmatriculată, presupunând că ultima mașină înmatriculată ar fi cu câțiva ani în urmă.

Ghidul complet al documentelor necesare pentru înmatricularea mașinii în România

În România, înmatricularea unui autoturism este o procedură birocratică cu mulți pași. Pentru a înmatricula o mașină sunt necesare mai multe documente conform site-ului oficial DRPCIV, însă noi îți oferim toate informațiile necesare cu privire la actele auto pentru înmatriculare sau chiar și pentru obținerea unui număr preferențial.

Actul nr. 1 – Completează cererea de înmatriculare

Înafară de a te înarma cu nervi și stres, ține cont că trebuie să completezi un document denumit „Cererea solicitantului„, un document pe care-l listezi la o imprimantă iar apoi începi să-l completezi cu datele tale personale sau datele firmei pe care dorești înmatricularea vehiculului. În această cerere singurul loc în care ai voie să completezi este rubrica B deoarece rubrica A este destinată autorității de înmatriculare. Mai jos găsești butonul de pe care poți descărca cererea dar și un exemplu cum ar trebui să o completezi ca și persoană fizică.

Descarcă Cerere Înmatriculare

Model completat de cerere de înmatriculare

Model cerere pentru înmatriculare completat

A fost eliminată fișa de înmatriculare începând cu anul 2022 pentru mașinile din UE

Începând cu anul 2022, fișa de înmatriculare nu mai este necesară pentru înmatriculările simple, adică pentru autovehicule ce provin din Uniunea Europeană. Prin urmare, dosarul tău de înmatriculare va fi mai subtire cu o foaie ce conținea informații despre vânzător, cumpărător dar și detalii tehnice și informative despre autovehicul.

Actul nr. 2 – Certificatul fiscal

Acesta constă în dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul (sau utilizatorul în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing financiar) își are domiciliul, sediul ori reședința în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate. Pe contractul de vanzare-cumpărare, va fi înscris numărului de înregistrare în Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării.
Atenție: Dacă domiciliul din buletin/cartea de identitate este în alt oraș/comună față de cea în care locuiți în prezent, va trebui să mergeți la primăria de la adresa din buletin pentru obținerea certificatului fiscal.

Actul nr. 3 – Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare

Această dovadă oferă autorității de înmatriculare siguranța că ai plătit pentru taxa de 49 lei necesară pentru eliberarea certificatului de înmatriculare. Aceasta se poate plăti în contul BCR, CEC Bank dar și în rețeaua de stații de plată SelfPay acestea din urmă aflânduse în supermarket-uri, magazine de proximitate, in mall-uri sau diverse locații. Această taxă nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeele serviciilor publice, odată cu depunerea documentelor, deci va trebui să ai dovada plății în momentul în care depui dosarul pentru înmatriculare.

Găsește un SelfPay

Actul nr. 4 – Actul de identitate al solicitantului atât în original cât și în copie

Dacă dorești să înmatriculezi un autovehicul pe firmă (persoană juridică), va trebui să depui documente care să ateste existența formei juridice, denumirea și sediul social, concret, vei avea nevoie de certificatul de înregistrare al firmei de la eliberat de Registrul Comerțului atunci când ai înființat forma juridică. Pe lângă certificatul de înregistrare vei mai avea nevoie și de o împuternicire în cazul în care nu ești tu reprezentantul legal al firmei pe care dorești să înmatriculezi mașina.

Dacă mașina va fi înmatriculată pe persoană fizică, atunci este suficient să ai la tine cartea de identitate (buletinul) în original dar și o copie după acesta.

Actul nr. 5 – Procură specială dacă înmatriculeazi o mașină în numele altei persoane

Să zicem că ai un prieten ce și-a cumpărat recent o mașină, dar acesta nu a reușit să ajungă la biroul de înmatriculări însă îți încredințează ție această responsabilitate 😁, conform DRPCIV acest lucru este posibil, însă prietenul tău va trebui să îți facă o procură specială cu ajutorul căruia tu vei putea înmatricula mașina pe numele lui fără ca el să fie prezent la biroul de înmatriculări.

Actul nr. 6 – Copie după polița RCA valabilă la momentul depunerii dosarului

Pentru a putea înmatricula o mașină, vei avea nevoie de o poliță RCA în vederea înmatriculării. Această poliță ar trebui să fie în mod normal pe o perioada de o lună și pe numele proprietarului autovehiculului.

Actul nr. 7 – Documente care să ateste dreptul de proprietate

Pregătește atât în original cât și o copie a contractului de vânzare cumpărare al autovehicului sau a facturii în cazul în care tranzacția a fost făcută între tine și un dealer auto autorizat.
În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;

Actul nr. 8 – Cartea de identitate a autovehiculului

Desigur, chiar și aici va trebui să pregătești documentul atât în original cât și în copie. În cazul unui vehicul achiziționat dintr-un stat al Uniunii Europene, îți recomandăm să ai la tine atât cartea de identitate a vehicului din Romania, cât și cea din UE, în original și o copie.

Actul nr. 9 – Document care să ateste că autoturismul are inspecția tehnică periodică (ITP) efectuată

Acest document trebuie să fie valabil la data solicitării înmatriculării. Singurele autovehicule care fac excepție sunt cele noi și remorcile.

Actul nr. 10 – Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate

Actul nr. 11 – Plăcuţele cu numărul de înmatriculare

Dacă fostul proprietar are domiciliul/sediul pe raza altui judeţ şi nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv. În situaţia în care vehiculul a fost înmatriculat în acelaşi judeţ/mun. Bucureşti, iar noul proprietar doreşte un număr preferenţial, acesta va trebui să predea şi vechile plăcuţe cu numărul de înmatriculare. Acestea nu vor fi predate dacă fostul proprietar a optat pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv.

Actul nr. 12 – Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare

Dacă te hotărăști să păstrezi numerele vechiului proprietar și acesta este de acord, această taxă nu mai este necesară. Dacă vechiul proprietar dorește să păstreze el plăcuțele de înmatriculare va trebui să plătești o taxă de 40 lei pentru numere aleatorii sau 85 lei pentru numere preferențiale. Aceasta se achită la ghișeu atunci când vei depune dosarul.
Dacă ai optat pentru un număr preferențial, îți recomandăm să verifici dinainte ce numere sunt disponibile aici pentru a nu sta prea mult pe gânduri la biroul de înmatriculări. Atenție, există combinații de numere interzise deși poate le-ai zărit în trafic până acum, câteva dintre acestea sunt: KGB, ION, INA, XXX, PLM, YAD, JOS, MUE, COW.

Sa facem o recapitulare cu privire la actele necesare în cazul în care nu ai răbdare să citești tot articolul:

  1. Cererea de inmatriculare
  2. Certificatul fiscal
  3. Dovata plății certificatului de înmatriculare
  4. Actul de identitate al solicitantului în original cât și în copie
  5. Procură specială dacă înmatriculezi în numele altei persoane
  6. Copie după polița RCA valabilă
  7. Documente care să ateste dreptul de proprietate
  8. Cartea de identitate a autovehiculului
  9. Document care să ateste că autoturismul are ITP-ul valabil
  10. Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate
  11. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare
  12. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare

 

Ți-a fost util articolul? Lasă un comentariu dacă ai întâmpinat dificultăți sau cum a decurs tot procesul 😁

Verifică online istoricul mașinii

Află ce probleme îți poate ascunde viitoarea mașină.

25 Comentarii

  • Am următoarea situație primesc un autovehicul dar nu facem contract de vânzare cumpărare , vreau sa fac transferul de la o persoana fizica la alta persoana fizica . Se schimba proprietarul. Ce acte îmi trebuie.? Multumesc

    • Salutare. Nu se poate face transferul de proprietar fara un contract de vanzare cumparare. Ai nevoie de acest document (il gasesti in format standard, il completezi si-l semnezi impreuna cu presupusul vanzator) iar apoi depui actele la serviciul de inmatriculari din zona.

      • Dar daca faci de la o perosna juridica la persoana fizica cum a fost masina fratelui meu pe firma a achitato si mia dato mie cu factura ?

  • Eu am o problemă cu transcrierea mașinii și nimeni nu mă lămurește ce ar trebui să fac..am cumpărat o mașină dar sunt al 3 cumpărător am vrut să o transcriu pe mine dar din dosar lipsește contractul original de vînzare dintre cel care a inmatriculat-o in Romania și primul cumpărător ,am doar o copie ,dar nici nu pot sa dau de cei doi primul fiind din Sibiu ,cel de al doilea din cj iar eu din Sălaj..ce as putea face să pot transcrie mașina..specific că mașina este trecută doar pe cel din SB care a inmatriculat-o in Romania și restul Sint doar trecuți în cartea mașinii numai transcris-o pe ei ?

  • Dovada înregistrării la administrația fiscală a noului proprietar si fiscalul de la fostul proprietar nu mai trebuie caci nu văd menționat în lista dumneavoastră acest aspect?

  • Am cumparat de la o firma la care este propietar fratele adica persoana juridica cu factura normal masina este din 2020 {2 ani vechime masina) era in leasing el a platit complet leasingul si am cumparat eu de la el.
    1. E de ajuns factura pentru imatricularea pe numele meu sau mai trebuie sa mai fac contract de vanzare cumparare dupa modeleul care este pe acest site ?
    2. Sa mai face ITP pentru mmasina asta ?

    • Daca fostul proprietar nu si le-a oprit el, poti sa le pastrezi fara vreo taxa extra. Doar daca doresti numere noi, atunci trebuie sa predai numerele vechiului proprietar si sa soliciti alte numere de inmatriculare.

  • Lipseste ceva din lista de mai sus: Dovada inregistrarii in evidentele fiscale ale autoritatii publice locale unde proprietarul isi are domiciliul.

  • Trebuie adaugat si actul care sa ateste inscrierea masinii la taxe si impozite de la primarie. Este vorba de hartia pe care o primiti atunci cand va innregistrati pt taxe si impozite la primarie.

  • Bună ziua, va rog, de ce acte am nevoie la direcția fiscală pentru înregistrarea mașinii? Și care este primul drum de făcut: la ANAF sau la direcția fiscală? Am întrebat azi la direcția fiscală ( taxe și impozite locale) ,iar răspunsul a fost ” nu știu”. Vă mulțumesc anticipat

  • Ce acte îți oprește în vederea înmatriculării certificatul mașinii și mai oprește ceva ? Mașină e din România nu din afară.

  • Nu se mai tine cont de cererea de inmatriculare printata si completata ! Am inmatriculat un autoturism nou, am prezentat cererea de inmatriculare in care am specificat a doua persoana (sotia) cu drept de utilizare (pentru a fi inscrisa la punctul 3 din certificatul de inmatriculare ).Nu s-a tinut cont si certificatul a venit doar pe numele meu. M-am adresat serviciului de inmatriculari auto unde am depus documentele si mi s-a raspuns ca trebuia sa solicit verbal (?) aceasta mentionare pentru ca atunci mi s-ar fi spus ca trebuie sa prezint un certificat de comodat (?) legalizat la notar ! Contractul de comodat atesta doar dreptul de folosinta ! Mai mult decat atat el poate fi incheiat ca simplu acord intre parti!

  • Buna ziua,
    Am inmatriculat o masina toiota noua pe soxcietate di nu a scris pe Cartea de identitate numarul masinii. trebuie sa merg dinnou la ghiseul unde am facut inmatricularea ?

  • In calitate de cetatean roman cu domiciliul in strainatate mi se refuza certificatul fiscal de catre primaria Botosani . Pe buletin scrie resedinta din Bt si domiciliul in Italia.